00:00 - 07. oktober 2016

Import og hjemmeavl på historisk institutt

– Vi må i det minste være oppmerksomme på hva vi gjør! Det er historieprofessor John Peter Colletts formaning til instituttet som internasjonaliserer fortere enn du kan si Hafrsfjord. 

Hvem er verdenstoppen i norsk historie? Finnes det en verdenstopp der ute? Er det noen på Harvard som driver med norsk historie på en måte som gjør at jeg bare må rødme, spør John Peter Collett. Foto: Helle Gannestad

Ambisjonen om å bli «et internasjonalt ledende forskningsuniversitet» er formulert av blant andre rektor og hjerneforsker, Ole Petter Ottersen. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er ikke snauere, og sier støtt at forskning ikke er et norgesmesterskap, men et verdensmesterskap. Det er så. Men puh! Måten det snakkes på? Vi må ha luftforandring.

En mørk pub i høstsolen? Vi er tvunget til å vagle oss på krakker, dessverre, for de har akkurat fjernet ørelappstolene som var grunnen til at vi skulle møtes her. Det er John Peter Collett som skal snakke nå. Historieprofessor, i gavnet som i navnet en mann for de lange linjer, han ledet arbeidet med den grundige universitetshistorien utgitt til UiOs 200-årsjubileum i 2011. (Og i parentes bemerket så endret han navn fra Moen, som han var døpt, til morens etternavn Collett, for at den gren av slekten ikke skulle dø ut med hans mor.)

– Vel, vel, vel, sier Collett, jeg blir av og til litt trett av disse oppkomlingene som sier at skal dersom det være relevans, må det være i verdenstoppen. Men hvem er verdenstoppen i norsk historie? Finnes det en verdenstopp der ute? Er det noen på Harvard som driver med norsk historie på en måte som gjør at jeg bare må rødme?

Annonse