16:41 - 30. april 2020

– Han ville være seg selv og skrive de diktene han ville – med de enorme omkostninger det hadde.

Familien bekrefter at det var den danske poeten Yahya Hassan (24) som ble funnet død i leiligheten sin i Aarhus onsdag. 

Yahya Hassan brakdebuterte med diktsamlingen YAHYA HASSAN i 2013.  Her: Hassan i Aarhus februar 2016. Arkivfoto: Christian Belgaux

Yahya Hassan 

Dansk dikter, født 1995. 

Yahya Hassans foreldre kom som flyktninger fra Palestina til Danmark på 1980-tallet.

Debuterte med diktsamlingen Yahya Hassan i 2013. Samlingen solgte over 100 000 eksemplarer bare i Danmark det første året, og vakte voldsom debatt. Hassan levde etter utgivelsen med politibeskyttelse.

Hans andre bok, Yahya Hassan 2, utkom på dansk 8. november i fjor.

Yahya Hassan er onsdag funnet død i leiligheten sin i Aarhus. Det skriver den danske avisen B.T., som har fått det bekreftet av familien.  

– Det er på nåværende tidspunkt ingenting i våre undersøkelser som tyder på at det har vært snakk om en kriminell handling, sier Østjyllands Politis pressemedarbeider Jakob Christiansen til B.T.

Hassan ble 24 år gammel. Han debuterte med diktsamlingen Yahya Hassan i 2013, som ble en umiddelbar sensasjon, og skapte voldsom debatt om blant annet religiøs dobbeltmoral og byråkratisk behandling av vanskeligstilt ungdom. Hassan levde etter utgivelsen med politibeskyttelse. 

– Jeg er fullstendig likegyldig til om folk nevner navnet mitt i en tv-debatt, på Folketinget eller i en moské. Det som er viktig for meg, er at jeg som dikter står som ansvarlig for litteraturen, men ikke for leserens fortolkning av den, sa Hassan i et intervju med Morgenbladet etter utgivelsen.

I 2015 stilte han til valg for det danske Nationalpartiet, som ble etablert i 2014 som en motreaksjon på «en høyredreining i Danmark». Året etter tilbragte Morgenbladet en kveld med ham på gaten i hjembyen Aarhus, som du kan lese om her. 

Hassans andre diktsamling, Yahya Hassan 2, utkom i 2019, og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. I et intervju i forbindelse med utgivelsen, gjort av danske Weekendavisens sjefredaktør Martin Krasnik, snakket han åpent om sitt rusmisbruk, sine voldshandlinger og sine mentale helseproblemer de siste årene. Intervjuet ble også publisert i Morgenbladet

Fra før debuten da Hassan var 18 år, jobbet han tett med Simon Pasternak, redaktør i danske Gyldendal. «Jeg har kendt ham siden han var 16 år, den her lysende dreng med det her enorme talent, nerverne uden på tøjet, men med det store talents søvngængeragtige sikkerhed», skriver han i et innlegg på Facebook, og fortsetter:  

«Den her insisteren på at have sin egen stemme, forsvare sit territorium, finde sit eget sted – på trods af hvad folk mente. Yahya bøjede sig ikke for nogen, han ville ikke være repræsentant for nogen eller spændes for nogens vogn. Han ville være sig selv og skrive de digte, han ville – med de enorme omkostninger, det havde.»

Her kan du lese alle sakene Morgenbladet har publisert om poeten. 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse