00:00 - 10. august 2018

Livet som risikoprosjekt

Jan Grues levnetsskildring går utenpå det meste av norsk selvbiografisk sakprosa.

Opp en klasse: Jan Grues Jeg lever et liv som ligner deres vil trolig bli stående som en merkestein for at en ny modenhet er i ferd med å nå den selvbiografisk baserte litteraturen også i norsk sakprosa. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB Scanpix

«Alle rullestoltilgjengelige byer ligner hverandre, alle utilgjengelige byer er tilgjengelige på sin egen måte.» Med en vri på et berømt Tolstoj-sitat slår Jan Grue an tonen for en bok som er akkurat slik sitatet får den til å høres ut: lærd, kvikk og med et tydelig fundament i forfatterens egen spesifikke erfaring.

Grue, som er født i 1981 og som alt har utgitt elleve bøker – en roman, flere novellesamlinger, barnebøker og fagbøker – tar med Jeg lever et liv som ligner deres skrittet over i essayistisk sakprosa med selvbiografisk tilsnitt. Samtidig tar han steget opp i en ny klasse kvalitetsmessig: Boken vil med stor sannsynlighet bli stående som en merkestein for at en ny modenhet er i ferd med å nå den selvbiografisk baserte litteraturen også i norsk sakprosa.

Grue ble født med en sjelden muskelsykdom, og boken tar sats i de frasene han ofte opplever å bli møtt med når folk som kjente ham som liten møter den vellykkede, velkledde småbarnsfaren og akademikeren i rullestol han er i dag: Så godt du ser ut. Oversatt: Lever du fremdeles?

Annonse