00:00 - 03. januar 2020

Verden er ferdig med liberal utenrikspolitikk. Hva har vi lært, spør Asle Toje.

Verden er ferdig med liberal utenrikspolitikk. Hva har vi lært, spør Asle Toje.

«På tampen av et nytt tusenår er vi nå i en ny verden. Vi trenger nye regler for internasjonalt samarbeid og nye måter å organisere våre internasjonale institusjoner på», sa den 45 år unge, britiske statsministeren for tyve år siden. Tony Blair ville gripe inn militært i Kosovo.

Inspirerende, ja, men feilslått. Forsøkene på å fremme den liberale internasjonalismen med våpenmakt mislyktes. Kosovo er en røverstat. Irak har degenerert til stammevelde. I Afghanistan vil den ventede amerikanske tilbaketrekkingen trolig følges av ny borgerkrig.

I Syria har Assad vunnet borgerkrigen og Libya er rivaliserende regjeringer i krig med hverandre. President Obama kalte utviklingen for et ‘shit show’. Trump trakk seg tilbake i Syria under henvisning til «sand og død».

Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»