15:43 - 14. desember 2017

Når nettene blir lange

Julekort til en fiskeriminister.

Ler hele veien til…: Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) besøker Myre fiskemottak i Vesterålen. Latteren er en respons på at mannen ute i sjarken roper til ministeren at han må få opp minsteprisen på fisken. Bjørge, Stein/Aftenposten/NTB scanpix

Brevveksling

1. desember utfordret Morten Strøksnes Per Sandberg i et åpnet brev over fire sider i Morgenbladet.

8. desember svarte Per Sandberg med et julekort. 

Alle artiklene i Morgenbladets serie om laksenæringen kan leses på morgenbladet.no

Takk for at du tok deg tid til å skrive noen linjer til jul. Førjulstiden er jo travel for alle, men spesielt for en fiskeriminister. Det er knapt ende på gjøremålene. Julegaver skal i hus. Råderetten til fisken i havet skal liberaliseres på vegne av trålerrederne og investorer. Treet i stua skal pyntes med glitter og speilkuler. Havforskere skal knebles. Nek skal henges opp til småfuglene, det skal bakes, kokes og stekes. Og det skal ryddes vei for en femdobling av oppdrett fra dagens allerede uforsvarlige nivå.

Rett før jul er det nok et salig renn av lobbyister i tillegg. Vi kan bare gjette på hvem, for det finnes som du vet ikke noe lobbyregister i Norge. Muligens vil noen som har fått opprettet en hemmelig kanal inn til deg også treffes, kanskje for å overbringe harde pakker.

Jo, du har hendene fulle. Likevel satte du deg ned og skrev et lite julekort. Det var ingen argumenter der, men sånt hører heller ikke hjemme i julekort. Noen tenker at du valgte å fatte deg i korthet, for ikke å skape dårlig stemning til jul. Men dessverre hadde mange, av en eller annen grunn, forventet et saklig og velfundert svar. De går nå rundt og tror at du svarte slik du gjorde fordi du mangler svar.

Heldigvis har vi julebordene. De er en velkommen flukt fra hverdagen. Der kan vi slippe unna alle dystre tanker om at fjordene forgiftes, hvis vi drikker oss bevisstløse. Da glemmer vi at norsk forvaltning, politikk og forskning har latt seg korrumpere av økonomiske særinteresser som du fronter.

Nå hevder Naturvernforbundet at oppdrettskonsernene slipper flere hundre tonn mikroplast rett ut i havet. I tillegg til alt det andre. Kanskje du, med din trygge og forsonende stemme, kunne sagt noe om dette? Kunne det være at mikroplasten binder seg til kobberpartiklene, lusemidlene og andre gifter, og synker til bunns, før julenissen kommer svømmende og tar det med hjem til Nordpolen?

Vil du være en smultring, eller en oppreist pepperkakemann?

Ingen vet jo sikkert om dette stemmer eller ikke. Det er ikke blitt forsket på.

Som deg er jeg ikke typen som er MOT noe. Nei, jeg er alltid FOR noe. I dette tilfellet er jeg for det selv utlendinger synes er det fineste og mest unike vi har i dette landet, altså fjordene. Jeg skjønner at du – helt innerst i det innerste indre langt der inni deg – også liker norsk natur. Fordi den er så lønnsom.

Du må selv velge, og for å si det med julesjargong: vil du være en smultring, eller en oppreist pepperkakemann? Mange jobber for at ditt navn ikke skal skitnes til mer enn du har fortjent. Det er på tide at du bidrar litt selv også.

«Er du en ekte patriot, Per Sandberg?» Les Morten Strøksnes’ åpne brev til fiskeriminsteren og Per Sandbergs svar her.

Ved juletider skal fred og harmoni herske over de tusen hjem. Vi må forsøke å se det positive i situasjonen. For eksempel: Hvis forurensingen fortsetter, kan vi snart hente lutefisken opp av havet, ferdig lutet. Da slipper vi å vanne ut tørrfisken.

Noen foretrekker fersk fjordtorsk på julaften. Men fiskerne forteller meg at torsken er blitt borte fra mange fjorder, sammen med reker og andre skalldyr. Mange steder får man bare pelletssei på kroken. Buken buler av brune fôrrester, og om man legger godviljen til, kan man kalle det tilbehør.

Det gjenstår å ønske en fredelig jul og godt nyttår til deg. Samt til dine rådgivere og taleskrivere i Nærings- og fiskeridepartementet. På gjensyn i det neste!

Lakseboks

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»