00:00 - 13. september 2019

Holde kjeft eller ikke holde kjeft, det er spørsmålet

To selvutnevnte tvilere legger ytringsfriheten under lupen, men bare den ene lar usikkerheten få reelle konsekvenser for resonnementene.

Foto: Skjermbilder fra Jair Bolsonaros egen Youtube-kanal.

«Sosiale medier viser at vi ennå ikke har lært oss hvordan vi skal bruke språket.» Sitatet fra den amerikanske poeten Ariana Reines, som ble gjengitt i en notis i denne avisen for noen uker siden, ble værende hos meg. Både fordi det slo meg som umiddelbart, innlysende sant, men også fordi jeg like etterpå startet lesingen av to bøker som sirkler og snor seg rundt samme emne: offentlig språkbruk og de mange måtene vi handler med ord på – frigjør oss, slåss, fornærmer og skader hverandre.

Aftenpostens kommentator Frank Rossavik besøker det som må kalles hans favorittemne i Best å holde kjeft? (svaret er ikke overraskende nei), en kortfattet og personlig drøfting av ytringsfrihetens kår, som det gjerne heter. Bjørn Stærk – blogger, debattant og skribent, en type jeg mistenker kunne startet en krangel med seg selv i et tomt diskusjonsforum – gikk tidligere i år i rette med sin egen bok Ytringsfrihet fra 2013, ved å utgi en utvidet, etterpåklok og selvkritisk utgave med tittelen Ytringsfrihet annotert.

Annonse