Annonse
00:00 - 28. september 2018

Mannen fra Bømlo

I Knut Arild Hareides omtale av Arbeiderpartiet er all friksjon mellom KrF og Ap pusset ned med grovt sandpapir.

Annonse

Knut Arild Hareides Kristelig Folkeparti kommer fra Bømlo. Beskrivelsene av hjemkommunen er et gjennomgangstema i Det som betyr noe, og blant de beste delene i boken. Ta beskrivelsen av en av bygdas viktige menn, direktøren på den lokale industrifabrikken som også var styreleder i skolekorpset og drev orienteringsklubben. «Alle var på like fot. Det spilte ingen rolle om Martin var en viktig mann i bygda. Det lokale fellesskapet var sterkt.»

En skikkelig sosialist ville ment at beskrivelsen er et forsøk på å dekke over de klasseinteressene som objektivt sett skilte Martin fra arbeidersønnene på orienteringslaget. En hardbarket økonomisk liberalist ville kanskje ikke sett poenget med historien overhodet. Og det er her Hareide vil være, mellom ytterpunktene, på trygg avstand.

Eksotisk blomst. KrF er en eksotisk blomst i den norske partifloraen, men også ulikt de kristendemokratiske partiene i Europa, både de katolske i sør og brede sentrum-høyrepartier som CDU i Tyskland. Kjernen av KrF ligger i selve forståelsen av at partiet er i sentrum bare i én forstand: materielle spørsmål. 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse