Annonse
00:00 - 31. august 2018

Ut av klasseskapet

Homse fra arbeiderklassen ble Pariser-intellektuell. Hvilken skam var sterkest? Den seksuelle eller den sosiale?

Selvbiograf: I Frankrike har Didier Eribon lenge vært en synlig intellektuell, forfatter og etter hvert professor i sosiologi. Foto: Eric Fougere/Corbis via Getty Images
Annonse

Det starter med at faren ligger for døden i Didier Eribons betagende selvbiografi Hjem til Reims. Han hadde ikke besøkt foreldrene siden han som 20-åring flyttet hjemmefra; han ville ikke utsette seg for deres rasistiske fordommer. Like ille var levesettet, den usunne maten, det upresise og klisjéfylte språket. Han hadde reist til Paris for å studere og forsto at han måtte lære seg å snakke på nytt – kvitte seg med den folkelige tonen, øke ordforrådet. Han måtte omskolere seg, kvitte seg med familien, mens han skapte seg selv på nytt.

Boken ble publisert i Frankrike i 2009, den var en inspirasjon for Édouard Louis’ Farvel til Eddy Belleguelle (2014). De to er gode venner. I Tyskland kom den i 2016 og ble kultbok på grunn av analysen av hvordan venstresiden har spilt arbeiderklassen ut i eliteforakt, fremmedfrykt og nasjonalisme. Dette drev frem den ferske engelske oversettelsen.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker