Annonse
00:00 - 31. august 2018

Ut av klasseskapet

Homse fra arbeiderklassen ble Pariser-intellektuell. Hvilken skam var sterkest? Den seksuelle eller den sosiale?

Selvbiograf: I Frankrike har Didier Eribon lenge vært en synlig intellektuell, forfatter og etter hvert professor i sosiologi. Foto: Eric Fougere/Corbis via Getty Images
Annonse

Det starter med at faren ligger for døden i Didier Eribons betagende selvbiografi Hjem til Reims. Han hadde ikke besøkt foreldrene siden han som 20-åring flyttet hjemmefra; han ville ikke utsette seg for deres rasistiske fordommer. Like ille var levesettet, den usunne maten, det upresise og klisjéfylte språket. Han hadde reist til Paris for å studere og forsto at han måtte lære seg å snakke på nytt – kvitte seg med den folkelige tonen, øke ordforrådet. Han måtte omskolere seg, kvitte seg med familien, mens han skapte seg selv på nytt.

Boken ble publisert i Frankrike i 2009, den var en inspirasjon for Édouard Louis’ Farvel til Eddy Belleguelle (2014). De to er gode venner. I Tyskland kom den i 2016 og ble kultbok på grunn av analysen av hvordan venstresiden har spilt arbeiderklassen ut i eliteforakt, fremmedfrykt og nasjonalisme. Dette drev frem den ferske engelske oversettelsen.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.