00:00 - 31. august 2018

Feminisme på internettsk

Med bingo, quiz og spillelister skal ungdommen engasjeres. Det fungerer faktisk ganske bra.

Trendy feminister: Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa tar et personlig oppgjør med den seksualiserte kulturen som unge lever i. Foto: Maria Gossé / Gyldendal

Det var som om gjenerobringen begynte med Beyoncé. Under MTV Video Music Awards i 2014 opptrådte sangeren foran en stor skjerm hvor ordet FEMINIST sto i rosa bokstaver, og det ble tydelig: Feminist var ikke lenger et skjellsord – tvert imot var det blitt noe man kunne smykke seg med. Feminismens kulturelle standing har utvilsomt tatt seg opp de siste årene, og spørsmål om kjønn og makt har fått drahjelp fra kjendiser som nevnte R&B-artist, Girls-skaperen Lena Dunham og skuespilleren Emma Watson.

Instagram-influensere over hele verden sprer budskapet gjennom bilder og korte, semi-poengterte tekster, og oppfordrer sine følgere til å engasjere seg i kampen for likeverd. De store kleskjedene har for lengst omfavnet trenden, og selger nå T-skjorter, gensere og sokker med print som «Girl Power», «Girls support girls» og «Girl squad». Feminismen har med andre ord blitt mainstream. Som idé, og som vare.

Instaktivisme. Skuespiller Ulrikke Falch har siden Skam-suksessen vært en tydelig feministisk talsperson både i avisene og på hennes foretrukne medium: Instagram. Med bilder og videoer (ofte av seg selv) og korte, informative tekster om kroppspress, seksuell trakassering og kjønnsroller har hun opparbeidet seg en følgerskare på over én million. Til høsten får hun sitt eget tv-program på NRK ved navn «F-ordet», en dokumentarserie i seks episoder hvor hun skal gjøre «vanlige ungdommer» om til ihuga feminister. Men først kommer altså Jenteloven – en slags feministisk selvhjelpsbok for unge jenter, skrevet av Falch og komiker Sofie Frøysaa.

Annonse