00:00 - 09. mars 2018

Farsen om Aker

Henrik Langelands fortelling om Aker vakler under vekten av detaljene, og byggverket raser sammen når hele passasjer viser seg å være avskrift fra internett, skriver Bernhard Ellefsen. Nå er boken trukket fra markedet. 

Aker i vår tid: Henrik Langelands bok handler om årene da den norske forfengelighetens fyrverkeri, Kjell Inge Røkke, svingte seg opp fra fiskeprins til finanskonge og samfunnsstøtte. Foto: Knut M. Rekve / Aftenposten / NTB Scanpix

OPPDATERING: Fredag kveld ble det klart at Tiden Norsk Forlag trekker Eventyrerne fra markedet. «Passasjer i boken er hentet fra kilder uten at tydelig nok henvisning er oppgitt. Forlag og forfatter innser at dette ikke er i samsvar med god sitatskikk», skriver forlagssjef Richard Aarø i en pressemelding. 

Det høres ut som en strålende idé. Å la Wonderboy-forfatter Henrik Langeland skrive historien om de seneste 25 årene i industrigiganten Akers historie, perioden etter den Dag Solstad fortalte om i Medaljens forside (1990). Årene da den norske forfengelighetens fyrverkeri, Kjell Inge Røkke, svingte seg opp fra fiskeprins til finanskonge og samfunnsstøtte. Vel forstår bokormene blant oss at det ikke er Solstads skjelmske romanblikk vi her skal se Aker med, men derimot den dramaturgisk durkdrevne Langelands. På papiret fremstår møtet mellom Langeland, Røkke og Aker som oppskriften på den ideelle julegaven til menn med tunge klokker om håndleddet og et nedstøvet eksemplar av Ona fyr i bokhyllen.

Det åpner som det skal. Bevæpnet med de spenningsskapende og karaktertegnende triksene fra sin egen bok om Fortellekunst går Langeland løs på ulykken der den store installasjonen Sleipner A sank til bunns i Gandsfjorden i 1991. Det ble begynnelsen på en kjede av hendelser som gjorde Kjell Inge Røkke i stand til å kjøpe Aker-aksjer for en overkommelig sum noen år senere. Midt i begivenhetene står Arne Bjørlo, en mann Langeland beskriver med følgende solstadske utblåsning: «I august 1991 er sivilingeniør Arne Bjørlo 32 år. Livet ser unektelig lyst ut. Han er en mann av sin tid. En mann for den forjettende norske petroleumsfremtid.»

Annonse