Annonse
00:00 - 23. februar 2018

En arkivthriller fra virkeligheten

Drikkehorn er vel og bra, men den store striden mellom Danmark og Norge foregår i arkivene.

Stridens andre eple: Arkivstriden mellom Danmark og Norge ble først løst i 2000. Men norske håndskrifter fra middelalderen befinner seg fremdeles i København. Derfor er det med tillatelse fra Københavns universitet vi gjengir «Sættargjerden», en maktfordelingsavtale mellom Magnus Lagabøte og erkebiskop Jon Raude underskrevet i 1277, fra Den Arnamagnæanske Samling. Foto: Susanne Reitz / Den Arnamagnæanske Samling
Annonse

Unionen mellom Danmark og Norge ble oppløst i 1814, ingen tvil om det. Men den som trodde at alt vedrørende skilsmissen var ordnet opp i for lenge siden, må tro om igjen. Ikke før i 2000 var den dansk-norske arkivsaken, som gjaldt fordelingen av arkivene etter den felles sentraladministrasjonen i København, et avsluttet kapittel. Det er nesten ikke til å tro at det skulle ta så lang tid. Og enda er ikke siste ord sagt i en annen beslektet sak som har med «400-årsnatten» å gjøre. Det skal vi komme tilbake til.

Alfhild Nakkens bok Å dele broderlig tar for seg den siste fasen i arkivsaken, tiden etter andre verdenskrig. Årets utgivelse er forfatterens andre om dette emnet. Nakken gir i sine bøker kun en kortfattet redegjørelse for striden om arkivene i det første hundreåret etter adskillelsen fra Danmark, og viser til at andre har behandlet denne fasen tidligere.

Pageturner. Enkelte vil kanskje tenke at det dansk-norske arkivspørsmålet er for de spesielt interesserte. Tja, jeg er ikke så sikker på at det stemmer. Den generelt historie- og kulturinteresserte har mye å se frem til ved å gi seg i kast med Nakkens bøker. Hun har en meget god penn og en misunnelsesverdig formidlingsevne. I årets bok, som i den forrige, bibringer hun en følelse av at arkivspørsmål er noe høyst vitalt og levende.

Annonse