Annonse
00:00 - 06. oktober 2017

Tenke skeivt og mene

Maggie Nelson har spenst nok til å rokke ved hva vi forstår som radikalt.

Uten kategori: Maggie Nelson minner om at «ingen levemåter eller samlivs­former har enerett på hverken det såkalt radikale eller det såkalt normative». Foto: Graeme Mitchell / Redux / NTB Scanpix
Annonse

Å få lov til å leve i fred med sine mange selv, sine mange kategorier, å leve som kone, mor, elsker, kvinne, mann. For noen folder livets ulike roller seg pent og pyntelig ut over hverandre, mens mange opplever at ingen av merkelappene omverdenen fester lit til passer dem. Argonautene av amerikanske Maggie Nelson er en utgivelse som bevisst unndrar seg definerte sjangre og kategorier. Nelsons første bok på norsk er dels memoar, dels filosofi, dels essay. Dels teoretisk, dels poetisk. Nelson legger frem sitt skeive ekte-, og etter hvert foreldreskap, med kunstneren Harry, som er født kvinne, men passerer som mann. Heller enn noen konvensjonell fortelling, ligner boken et episodisk og fragmentert essay der Nelsons liv og hennes bakgrunn fra skeiv teori møter en mer tradisjonell akademisk skolering.

Det sentrale spørsmålet, som Nelson presenterer med oppriktig undring, er hvordan man kan ivareta skeive liv og fortellinger uten å henfalle til kategoriseringer og dikotomier, uten å basere seg på hvorvidt noe er normativt eller ikke. Det er ikke bedre kategorier, bedre merkelapper Nelson mener vi trenger, men snarere en verden hvor selve det å definere seg som enten dette eller dette er passé.

Annonse