00:00 - 06. oktober 2017

En studie i selvbedrag

Inge Schilperoords yrke som kriminalpsykolog gir troverdighet til debutromanen hennes om den pedofile, men dypt menneskelige Jonathan.

Tett på: Inge Schilperoord skriver frem et troverdig sinn.Foto: Keke Keukelaar / De Beeldunie

Nederlandske Inge Schilper­oords kritikerhyllede debut­roman Mudderhund handler om det vi helst ikke vil tenke på, og langt mindre konfronteres med – et voksent menneske som tiltrekkes seksuelt av barn, og som handler i tråd med sin legning.

Historien fortelles fra perspektivet til 30 år gamle Jonathan, som bor hos sin astmasyke mor i et hus som snart skal rives. Idet fortellingen begynner, blir han løslatt etter flere måneder i fengsel, der han har sittet inne for et overgrep. Frihetens pris er at han mister den psykologiske oppfølgingen han har fått i fengselet, og blir overlatt til seg selv. Jonathan er likevel svært dedikert til behandlingen han er i gang med, overbevist om at han gjennom terapiøvelser vil kunne «forandre seg selv fullstendig».

Språket i romanen er glassklart og detaljrikt, og samtidig ladet med en veldig spenning. Da Jonathan kommer hjem, nevner ikke moren fengselsoppholdet med et ord, er bare glad for å ha «gutten» sin tilbake. Han trer fort inn i rollen som den pliktoppfyllende sønnen som tar seg av matlaging og hundelufting. Under ordvekslingene deres ligger alt det usagte og skjelver. Det skjeve forholdet mellom det uttalte og det uuttalte finnes i alle Jonathans forhold – ikke minst hans forhold til seg selv – og er det som driver den thriller-aktige fortellingen fremover.

Annonse