00:00 - 13. mars 2020

Jakter viruset med mobildata

 Mobiltelefonen din hjelper forskere med å forstå hvor koronaviruset vil spre seg.

Statistikk og stordata: Solveig Engebretsen og Arnoldo Frigessi jobber med å lage en modell som skal forutsi hvor i Norge nye tilfeller av koronasmitte vil dukke opp de neste tre ukene.

Se for deg et norgeskart som viser hvor nye tilfeller av koronasmitte vil dukke opp før det skjer. Et kart med røde prikker som blir større der antall smittede nordmenn kommer til å øke de neste ukene.

For eksempel vil Stavanger kommune kunne forberede seg på 50–70 nye smittetilfeller de neste to ukene og må trappe opp sykehuskapasiteten deretter, mens Drammen kommune kan få beskjed om at de kan la legene sine hvile litt til.

Solveig Engebretsen og Arnoldo Frigessi har de siste tre ukene jobbet på spreng for å få til et slikt kart. Hun er forsker ved Norsk Regnesentral. Han er professor i medisinsk statistikk ved Universitetet i Oslo og leder av Oslo senter for biostatistikk og epidemiologi. De er begge statistikere.

Annonse