Annonse
00:00 - 08. juni 2018

– En fryktinngytende andel av forskningen vi betaler for, er ganske enkelt feil.

Tortur av data, perverse belønningssystemer, sviktende moral og falske funn: Vitenskapen er i krise, hevder statistikeren Andrea Saltelli.

Annonse

«Det har vært mye tortur av data i dette kule datasettet», skrev ernæringsforskeren Brian Wansink ved Cornell University i en melding til en kollega. 

Wansink var berømt, og forskningen hans populær. Den viste blant annet hvordan man kan gå ned i vekt uten store anstrengelser. Alt som skulle til, var litt forsiktig dulting av vaner og omgivelser. Vi spiser mindre hvis vi setter frokostblandingen i skapet i stedet for å ha den fremme på benken. Men etter en dyptpløyende avsløring hos nettstedet Buzzfeed tidligere i år, har Wansink falt fra å være en vitenskapelig stjerne til å bli et skoleeksempel på hva skikkelige forskere ikke driver med. 

«Tortur av data» kalles også «p-hacking» – å bearbeide det innsamlede datamaterialet helt til man finner en statistisk sammenheng som er sterk og spennende nok til at man kan publisere det. Man kan, som Wansink selv formulerte det i en de avdekkede e-postene, «vri litt» på datamaterialet for å finne det man vil. «Tenk på alle måtene du kan skjære i dataene på», skrev han i et råd til en ny vitenskapelig rekrutt.
 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt