Annonse
00:00 - 08. juni 2018

– En fryktinngytende andel av forskningen vi betaler for, er ganske enkelt feil.

Tortur av data, perverse belønningssystemer, sviktende moral og falske funn: Vitenskapen er i krise, hevder statistikeren Andrea Saltelli.

Annonse

«Det har vært mye tortur av data i dette kule datasettet», skrev ernæringsforskeren Brian Wansink ved Cornell University i en melding til en kollega. 

Wansink var berømt, og forskningen hans populær. Den viste blant annet hvordan man kan gå ned i vekt uten store anstrengelser. Alt som skulle til, var litt forsiktig dulting av vaner og omgivelser. Vi spiser mindre hvis vi setter frokostblandingen i skapet i stedet for å ha den fremme på benken. Men etter en dyptpløyende avsløring hos nettstedet Buzzfeed tidligere i år, har Wansink falt fra å være en vitenskapelig stjerne til å bli et skoleeksempel på hva skikkelige forskere ikke driver med. 

«Tortur av data» kalles også «p-hacking» – å bearbeide det innsamlede datamaterialet helt til man finner en statistisk sammenheng som er sterk og spennende nok til at man kan publisere det. Man kan, som Wansink selv formulerte det i en de avdekkede e-postene, «vri litt» på datamaterialet for å finne det man vil. «Tenk på alle måtene du kan skjære i dataene på», skrev han i et råd til en ny vitenskapelig rekrutt.
 

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.