Annonse
00:00 - 16. juni 2017

Afrika viktigere enn Kreml

Utenriksdepartementet bruker ti ganger mer penger på bistandsforskning enn på annen forskning.

Vaksine-forskning: Den dødelige sykdommen ebola spredte seg i rekordfart i Vest-Afrika sommeren 2014, som her i Liberias hovedstad Freetown. Epidemien fikk fortgang i arbeidet med en ebola-vaksine, noe Norge brukte mye penger på over bistandsbudsjettet. Vaksineforskning er budsjettets viktigste satsing. Foto: Mads Nissen / Politiken via Polfoto
Annonse

En selvopptatt og uforutsigbar bølle har overtatt styringen av USA, Norges viktigste allierte. Storebror i øst er et putinokrati med et forsvarsbudsjett i vekst, mens fødselstall og respekt for menneskerettigheter går ned. Våre viktigste handelspartnere i Europa skal inn i en tung dragkamp om brexit, mens EUs nye radarpar Merkel-Macron skal gjenreise et hardt presset samarbeidsprosjekt. Lille Norge står overfor en «uforutsigbar verden med mer sammensatte utfordringer», fastslår regjeringen i en fersk stortingsmelding om norsk utenrikspolitikk.

En skulle tro at utenrikspolitiske forskere i Norge mobiliseres og finansieres for å ruste oss til å møte utfordringene. Men nei. Utenriksdepartementet bruker 1,1 milliarder kroner til forskning over bistandsbudsjettet. 75 millioner kroner går til forskning om de utenrikspolitiske utfordringene som ligger Norge nærmest.

– Det er forstemmende vanskelig å få finansiering til forskning utenom bistand, sier Halvard Leira, seniorforsker ved Norsk utenriks­politisk institutt (Nupi) og en av de få i Norge som har forsket på hvordan utenrikspolitikk blir utformet.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse