Annonse
00:00 - 16. juni 2017

Afrika viktigere enn Kreml

Utenriksdepartementet bruker ti ganger mer penger på bistandsforskning enn på annen forskning.

Vaksine-forskning: Den dødelige sykdommen ebola spredte seg i rekordfart i Vest-Afrika sommeren 2014, som her i Liberias hovedstad Freetown. Epidemien fikk fortgang i arbeidet med en ebola-vaksine, noe Norge brukte mye penger på over bistandsbudsjettet. Vaksineforskning er budsjettets viktigste satsing. Foto: Mads Nissen / Politiken via Polfoto
Annonse

En selvopptatt og uforutsigbar bølle har overtatt styringen av USA, Norges viktigste allierte. Storebror i øst er et putinokrati med et forsvarsbudsjett i vekst, mens fødselstall og respekt for menneskerettigheter går ned. Våre viktigste handelspartnere i Europa skal inn i en tung dragkamp om brexit, mens EUs nye radarpar Merkel-Macron skal gjenreise et hardt presset samarbeidsprosjekt. Lille Norge står overfor en «uforutsigbar verden med mer sammensatte utfordringer», fastslår regjeringen i en fersk stortingsmelding om norsk utenrikspolitikk.

En skulle tro at utenrikspolitiske forskere i Norge mobiliseres og finansieres for å ruste oss til å møte utfordringene. Men nei. Utenriksdepartementet bruker 1,1 milliarder kroner til forskning over bistandsbudsjettet. 75 millioner kroner går til forskning om de utenrikspolitiske utfordringene som ligger Norge nærmest.

– Det er forstemmende vanskelig å få finansiering til forskning utenom bistand, sier Halvard Leira, seniorforsker ved Norsk utenriks­politisk institutt (Nupi) og en av de få i Norge som har forsket på hvordan utenrikspolitikk blir utformet.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse