00:00 - 01. mars 2019

Avkolonisering med et smil

Kon-Tiki-museet forbereder seg på å tilbakeføre skjeletter, fiskekroker, pilspisser og hva det skulle være til Påskeøya. – Vi følger det som var Thor Heyerdahls intensjon hele tiden, og de avtalene han inngikk med chilenske myndigheter, sier direktør Martin Biehl.

Far og sønn: Thor Heyerdahl jr. var med på sin fars ekspedisjon til Påskeøya for mer enn 60 år siden. Nå forbereder han seg på å avslutte det de begynte på den gangen: – Min far lovet i 55/56 å bringe alt materialet tilbake etter at vi hadde fått studert det, og nå får jeg det jeg vil kalle æren av å være med og bringe det tilbake og oppfylle min fars forpliktelse, sier Heyerdahl jr. Her ser vi ham på det såkalte Tiki-rommet på museet.

Kontoret til Martin Biehl, direktør for Kon-Tiki-museet, er ikke som andre kontorer i norsk museumssektor. Man skritter over dørterskelen, og med ett er det som om man står i en utgave av National Geographic fra mellomkrigstiden, i en portrettartikkel om en bebartet oppdager eller eventyrer tilbake fra de fjerne land. De koloniale vibbene er umiskjennelige. Hva henger der borte på veggen? Jo, det er fortørne meg et svært skilpaddeskall.

Hvis interiøret er utidsmessig, så er aktiviteten som er utgått fra dette kontoret de siste årene, svært tidsmessig. Biehl har nemlig beredt grunnen for at Kon-Tiki-museet skal kunne tilbakeføre en rekke gjenstander fra samlingen sin til Påskeøya i Stillehavet, hvor de ble hentet på midten av 1950-tallet. Det dreier seg blant annet om flere menneskelige skjeletter, som vi snart skal tusle opp i arkivet og ta nærmere i øyesyn sammen med en av dem som i sin tid var med å bringe dem til Norge. Men ikke riktig ennå – tålmodighet, tålmodighet.

Ingen har krevd å få disse gjenstandene tilbake. Den gode Biehl sitter på det som etter alt å dømme er Norges mest koloniale kontor, og avkoloniserer for full damp på eget initiativ.

Annonse