Annonse
00:00 - 06. juli 2018

Demonen og hennes svermer

Alle sanser aktiveres når Västanå teater iscenesetter siste del av Selma Lagerlöfs «Löwensköldska ringen» – en spøkelsesfortelling som med demonisk ironi forener herregårdsromantikk og antikt skjebnedrama.

Religiøs mani: Daniel Lindman Agorander spiller Karl-Artur Ekenstedt, presten som står i sentrum for flere kvinners lidenskaper. Foto: Håkan Larsson
Annonse

Selma Lagerlöf debuterte i 1891 med et mektig epos om en drikkfeldig prest og kvinnebedårer, Gösta Berling. Mer enn tre decennier senere tok Lagerlöf opp konkurransen med seg selv, idet hun i trilogien Löwensköldska ringen legger opp til et episk storverk om en prest som står i sentrum for flere kvinners lidenskaper, og som går til grunne. Den narsissistiske Karl-Artur Ekenstedt er råere og mer illusjonsløst portrettert enn forgjengeren: mens Gösta tar for seg av de jordiske gleder, blir Karl-Artur en som elsker Kristus – men hater menneskene.

Åstedet for Gösta Berlings forfall, gården Ekeby, der han festet et år til ende på lånt tid, var modellert etter en virkelig herregård, Rottneros. Ved Rottneros park, i Värmlands største låve, har Västanå teater en scene av elisabetansk snitt – i tråd med regissør Leif Stinnerboms folkeopera-aktige estetikk. Västanå har skapt et eget scenisk språk, blant annet med sine adaptasjoner av lagerlöfske klassikere. Og når turen i sommer har kommet til siste del av Löwensköldska ringen, ventes nærmere 30 000 besøkende. Den norske kvederen og folkedanseren Margit Myhr gjør en lysende tolkning av tittelrollens omreisende selgerske fra Dalarna, dalkullen Anna Svärd.

Hvem skal tilgi hvem? En bred seng rulles inn på scenen, og i sengen sitter den en gang så omsvermede og charmante vertinnen for de festligste dansetilstelninger i Karlstad by, syk av skuffelse over sønnen. Ikke bare har han sluttet seg til det pietistiske fromhetsidealet med sine forbud mot kortspill, dans, underholdning – alt dette som er det ekenstedtske hjemmets livsluft – han har også brutt forlovelsen med den vakre Charlotte Löwensköld – morens fortrolige – for isteden å gifte seg nedover med en skarve dalkulle, den første og beste kramkvinne som har kommet i hans vei. 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse