Annonse
00:00 - 03. juni 2016

— Sjeldent og svært beklagelig

En amerikansk investors trusler mot den kritiske dokumentaren The Magnitsky Act skaper bekymring for ytringsfriheten.

Kritisk offentlighet: – Uten å tenke på rettssaker akkurat nå, så er det klart at det er generelt viktig for oss å kunne sette forskjellige lys på dokumenterte saker, vise filmer som stiller spørsmål, sier festivalsjef Anita Svingen. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Den russiske advokaten og revisoren Sergej Magnitskij så ut som en martyr fra det øyeblikket han døde i et fengsel i Moskva 2009, etter nesten ett år i varetekt og like før saken hans måtte opp for retten.

Ingen utenfor Russland tvilte på historien han fortalte, om et korrupt russisk politi og et embedsverk som hadde hendene dypt nede i pengekasser de i prinsippet skulle beskytte.

Og til å ha vært såkalt handlingslammet i mange år, reagerte USAs politikere raskt (og nærmest enstemmig): I 2012 vedtok kongressen den såkalte Magnitsky Act. Loven innebar at russiske embedsmenn som var antatt å ha vært koblet til Magnitskijs fengsling og død, ble utestengt fra USA og amerikansk finansvesen. Amnesty International og Helsingforskomiteen ser Magnitskij som en martyr i kampen mot korrupsjon og for transparens i Russland, og det gjør ikke minst Magnitskijs gamle sjef, investoren, millionæren og aktivisten Bill Browder.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mer fra Kultur

Magnus er et forbilledlig kompakt stykke norsk tv-komikk.