18:29 - 15. juni 2020

Pandemien har vist oss noe viktig – teknokratene er ikke lenger føre var, skriver Emil Flatø.

Pandemien har vist oss noe viktig – teknokratene er ikke lenger føre var, skriver Emil Flatø.

I dagens Sverige er statsepidemiologen Anders Tegnell de facto statsleder. Det har vært en spektakulær fiasko, og dødstallene i Sverige har vært ti ganger høyere enn i Norge over lengre tid. Tegnell har lent seg på modellerte projeksjoner, i stedet for å teste og spore smitten, skriver Emil Flatø. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB Scanpix

I dagens Sverige er en ekspert – statsepidemiologen Anders Tegnell – de facto statsleder. I alle fall når det kommer til smittevern mot det nye koronaviruset. Det har vært en spektakulær fiasko: Dødstallene i Sverige har vært ti ganger høyere enn i Norge over lengre tid, og er også blant de høyeste i verden per innbygger. Det har tatt betydelig lengre tid å nå toppen av smittekurven. Også der er økonomien rammet hardt, også der har folk beveget seg betydelig mindre fritt.

Saltet i såret er at det ikke engang er sikkert om Sverige er så mye bedre rustet for en ny bølge med utbrudd. I den hardest rammede regionen, Stockholm, ble immuniteten i befolkningen nylig anslått til 7,3 %. Det er langt høyere enn i Oslo, men ikke nok til å være en buffer mot et nytt utbrudd.

Annonse

«Arbeidsgruppens rapport vil diskuteres på åpent og demokratisk vis»