14:58 - 19. februar 2020

Morgenbladets frykt for vitenskapelighet

Spørsmålet om hvorfor vi har sex er langt fra dumt, men svarene var veldig utilfredsstillende. 

Hvor var biologen? Forskere fra ulike fag svarte på et spørsmål om sex i spalten «Ukens spørsmål». De burde spurt en evolusjonsbiolog i stedet, skriver artikkelforfatteren. Paret på bildet ble vi kjent med i forrige ukes tekst, men da med ananas på slike steder som vi her har kiwi. Foto: Norman Potter / Rex /NTB scanpix

Jeg kjenner et stort ubehag når jeg leser Morgenbladets svar på hvorfor vi har sex.

Hvorfor ikke stille spørsmålet til vitenskapsfolk som kan besvare spørsmålet, som for eksempel gir svar på hvorfor vi har lyst på sex og hvorfor vi har lyst på barn? Og ikke minst drøfter hvorfor seksuell forplantning er utviklet når ukjønnet formering er langt enklere og tilsynelatende raskt vil utkonkurrere kjønnet formering? (Svar: immunforsvaret.)

Men akk, det ville ført oss inn i evolusjonær tenkning, fremført av vitenskapsfolk som har vitenskapelig tilnærming til spørsmålet (og sikkert samtidig et smil om munnen).

Spørsmålet hvorfor vi har sex er langt fra dumt, men svarene var veldig utilfredsstillende, og jeg får følelsen av det hele kanskje forteller litt om Morgenbladets frykt for vitenskapelighet.

Kan ikke dere invitere en biolog eller en annen med god kjennskap til evolusjon til å drøfte spørsmålet? Fordi vi har lyst på sex er et dårlig svar. Spørsmålet er: Hvorfor har mennesker lyst på sex? Det har svært lite med samfunnet å gjøre, selv om samfunnet påvirker hvordan den lysten utøves.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse