00:00 - 23. august 2019

Asle Toje og virkeligheten

Asle Toje tilpasser virkeligheten til sitt eget verdensbilde. 

Borgerlige bohemer? Sånn ser Nordstrand i Oslo ut, for dem som ikke vet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix

Nordstrandbeboer Asle Toje har stått i den legendariske gourmetbutikken Jacob’s og fått en del ideer om eliten i denne delen av Oslo. Tankene har kommet på trykk i siste Morgenbladet, under overskriften «Norges eliter blir stadig dårligere integrert.» I teksten pretenderer Toje å gi oss en slags kulturanalyse av eliten i det velstående villaområdet på Nordstrand, men håndfast empiri mangler helt. Om denne østkantens vestkant skriver Toje blant annet:

«Kjært barn har mange navn, franskmennene kaller dem Bobo – borgerlige bohemer, David Goodhart kaller dem anywheres, Murray «den kognitive eliten» og The Economist «urbane øko-japper». Dette er de som har jobber der de direkte påvirker nasjonens kultur, økonomi og politikk. (…) Vil du vite hvordan verden ser ut fra Nordstrand, slå på Dagsrevyen. Der kan norske politikere forandre klodens klima, mens ulovlig innvandring er en naturkraft det er umulig å gjøre noe med. Det finnes høyreradikale, men ikke venstreradikale. Det finnes muslimske land, men ikke kristne land. Å karikere Hillary og EU er et tegn på hat mens å karikere Trump og brexit er kritisk journalistikk. (…) I vestlige land har å «komme seg til Nordstrand» – man kan beholde sine progressive idealer uten å leve i konsekvensene av dem – blitt den aspirerende middelklassens mål.»

Toje har som underliggende premiss at Nordstrand-eliten befinner seg til venstre på den politiske skalaen, mens folket befinner seg et annet sted, irriterende nok for de progressive «boboene». Valgresultatene ligger på nett, det er enkelt å sjekke hvordan innbyggerne i bydel Nordstrand faktisk stemte ved siste valg.

Ved stortingsvalget 2017 gikk til sammen 61,6 prosent av stemmene i området til partiene Høyre, Frp, Venstre og KrF. Høyre var klart største parti i bydel Nordstrand med 37,5 prosent, som var 15,3 prosentpoeng mer enn Arbeiderpartiet. Frp (11 prosent) ble, tross en nedgang, tre ganger så stort som Rødt, tross en oppgang. Venstre ble like stort som SV og MDG til sammen.

Som valgområde er derimot Nordstrand så mangt. Her finner du også den gamle drabantbyen Lambertseter, med mange blokker og en sammensatt befolkning. Blant avgitte stemmer ved Lambertseter skole var de rødgrønne (Ap, SV, R, MDG, Sp) i flertall (54,4 prosent). Ap ble klart største parti, med 34,2 prosent, SV fikk 9,1 og Rødt 5,2. Høyre fikk en oppslutning på 23,1 prosent, Frp 12,6 og Venstre 6,4.

Ved Bekkelaget skole, et steinkast fra gourmetbutikken Toje befant seg i da han fikk disse tankene, var valgresultatet et ganske annet. Det som skulle bli de fire borgerlige regjeringspartiene fikk 66,4 prosent av stemmene i valgkretsen. Over halvparten gikk til Høyre eller Frp. KrF var større enn Rødt.

Litt mer borgerlig enn bohem, kanskje?

Som David Brooks skriver i boken Bobos in Paradise, henter boboene sine verdier fra en borgerlig-kapitalistisk forretningsverden og en hippie-inspirert, bohemsk motkultur. Jeg tviler på om denne hybriden passer på den konforme Nordstrand-borgeren. Der finner vi en velstående middelklasse som politisk er mer på linje med Toje enn med urbane, innvandringsliberale øko-japper. Men i kommentaren blir eliten til noe annet enn han selv. Toje tilpasser virkeligheten sitt eget verdensbilde.

Jeg tviler på om denne hybriden passer på den konforme Nordstrand-borgeren.

Aviskommentator Asle Toje er høyt utdannet, signerer med «utenrikspolitisk forsker» og er sågar medlem av Den Norske Nobelkomité. Han tilhører en blå kulturelite, selv plassert godt ute på høyresiden. Når Toje skriver om en økende dissonans mellom de styrende og de styrte, nærmer det seg det konspiratoriske. Den kontroversielle forskeren Charles Murray og hans begrep om «den kognitive eliten» dras opp av hatten, en venstreliberal elite som trekker seg vekk fra andre folk, som snakker et eget språk og som ikke forstår seg på virkelighetens problemer. Nettstedet Resett.no var rask til å spinne videre på dette i etterkant av Morgenbladet-kommentaren, under tittelen: «Asle Toje advarer: Elitene er ikke lenger integrert».

Asle Toje skriver at stadig flere bruker sin stemmerett til å avsverge dette avsondrede etablissementet. «La oss være ærlige, mye av støyen kommer fra Boboer som mener at de underlegne har stemt feil, sagt feil eller ment feil,» skriver han, som om han er folkets talsmann. I virkeligheten er han selv elite, bosatt på Nordstrand, et av de rikeste og blåeste områdene i Oslo. Fra det ståstedet produserer han virkelighet i ideologiske tekster som denne.
 

Christine Myrvang

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse