Annonse
00:00 - 13. desember 2019

Et perfekt møte

Det er en overskridende, ja, hallusinerende tilfredsstillelse å lese Torgrim Eggens biografi om Axel Jensen.

I Stockholm: Axel Jensen ror mot sin egen skute, Shanti Devi. Foto: Knut Snare / Aftenposten / NTB scanpix
Annonse

Hvorfor er det spesielt tilfredsstillende å kunne slå fast at Torgrim Eggen har skrevet et storverk med sin biografi om Axel Jensen (1932-2003)? Han har skrevet gode bøker før. Eggens språkbeherskelse er ikke til å ta feil av. 

Takk og pris prøver han sjelden å være alvorlig og dypsindig. Likevel er det lett å se at emnene for hans tidligere sakprosabøker ikke har vært utfordrende nok. Eggens romaner, er det derimot blitt innvendt, har vært for preget av hans effektive journalistiske stil.

Eggen og Warholm. Helt annerledes forholder det seg med Storyen om Axel Jensen. Hver side vitner om at Eggen har måttet ta i bruk alle sine talenter, ferdigheter og kunnskaper for å løse oppgaven. Det skjer med formfullendte, men heller ikke for finurlig konstruerte setninger, som følger på hverandre som perlene på den berømte snora, det vil si storyen.

Annonse