00:00 - 08. november 2019

Yrke: Reporter

Det er Ronan Farrow som er hovedperson i Ronan Farrows metoo-bok. Men effekten av arbeidet hans gir likevel grunn til håp.

Stjernereporter: Ronan Farrow imponerer med et omfattende arbeid når han skriver seg selv inn som hovedperson i «Catch and Kill». Her er han i Oslo Spektrum under NHOs årskonferanse i januar i år. Arkivfoto: Christian Belgaux

Da Ronan Farrows søster Dylan i 2012 fortalte sin nærmeste familie at hun ønsket å gjenoppta anklagene om seksuelle overgrep mot deres far, Woody Allen, reagerte broren med mistro: «I don’t see why you can’t just move on».

Fem år senere haster Farrow, som i første halvdel av boken Catch and Kill jobber som gravejournalist for NBC News, gjennom New Yorks gater, med håp om å overtale kvinner til å fortelle om sine opplevelser med filmprodusenten Harvey Weinstein. Samtidig blir Farrow av egen arbeidsgiver rådet til å sette arbeidet med avsløringene på vent. Utenfor leiligheten på Upper East Side sitter to ukjente menn i en bil og følger journalistens bevegelser, ved å sende ham pushvarsler om værmeldinger og politiske spørreundersøkelser på telefon.

Om det ikke var skyldfølelse for å ha avfeid sin egen søster som drev Farrow, var det i det minste en god dose journalistiske ambisjoner. I oktober 2017 ble Farrows artikkel, «From Aggressive Overtures to Sexual Assault: Harvey Weinstein’s Accusers Tell Their Stories», publisert i The New Yorker, hvor tre kvinner i filmbransjen anklaget Weinstein for seksuelle overgrep. Avsløringene fikk fart på en allerede påbegynt metoo-kampanje, og året etter ble Farrow, sammen med The New York Times-journalistene Jodi Kantor og Megan Twohey, tildelt Pulitzerprisen.

Annonse