Annonse
00:00 - 15. november 2019

Våg å være en bok

Helsesista har gått fra Snapchat til bok. Det er vanskelig å forstå hvorfor.

Helseformidleren: Tale Maria Krohn Engvik – bedre kjent som Helsesista – har siden 2017 drevet sitt helsemisjonsarbeid på det sosiale mediet Snapchat. Hun har blant annet filmet seg selv idet hun roper «Jeg er fornøyd med fitta mi sånn som den er!» midt i grøntavdelingen på Rema 1000. Nå har hun gitt ut bok. Foto: Janne Møller-Hansen / VG / NTB scanpix
Annonse

Da helsedirektør Karl Evang i 1947 holdt sin tale under åpningsseremonien for den nye helsesøsterutdanningen i Oslo, omtalte han helsesøstrene som «helsemisjonærer i hjemmet». Yrket hadde eksistert i flere tiår allerede – først nå var tiden inne for en samlet videreutdanning. Evang mente det var nødvendig å motarbeide «uheldig vanedannelse og skakkjøring, ja undertiden likefrem åndelig mishandling» med opplysning og kunnskap.

Tale Maria Krohn Engvik – bedre kjent som Helsesista – har siden 2017 drevet sitt helsemisjonsarbeid på det sosiale mediet Snapchat. Der har hun kommunisert med ungdommer om blant annet pikkstørrelse, «kaostanker» og hvor viktig det er å kunne gå på do uten å måtte sette på vasken. I sentrum for formidlingen står en noe overtent helsesøster: Blant annet har hun filmet seg selv idet hun roper «Jeg er fornøyd med fitta mi sånn som den er!» midt i grøntavdelingen på Rema 1000.

Anonyme betroelser. I boken #VÅGÅVÆRE skriver Krohn Engvik videre om temaene hun har behandlet i sosiale medier. De korte kapitlene i boken tar ofte utgangspunkt i en Snapchat-melding fra en anonymisert tenåring. 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse