00:00 - 20. september 2019

Tredje, og siste, nei fra Bjørn Hansen

I den sene fasen av sitt forfatterskap føler Solstad seg åpenbart helt fri. Også til å feile.

En, to, tre: Dag Solstad har skrevet sin tredje roman om Bjørn Hansen, den forhenværende kemneren på Kongsberg. Foto: Camilla Alexandra Lie

Ifølge Dag Solstad, Norges viktigste romanforfatter siden Hamsun, ble forfatterskapet hans avsluttet med T. Singer i 1999. Alt han siden har skrevet, er det han kaller «unntak». Slik småpussig historisering og teoretisering over eget arbeid er karakteristisk for Solstad. Han utga for eksempel sin forrige roman for seks år siden med det egenkomponerte begrepet «det uoppløselige episke element» i tittelen. Like kjennetegnende er det at vi kritikere tar slikt for pålydende og leser ham i tråd med disse selverklærte premissene. Grunnen er ikke utelukkende Solstads posisjon og kritikernes føyelighet, det skyldes også at premissene faktisk gir mening.

Se på de fem romanene han har skrevet gjennom de tyve årene som har gått siden T. Singer. De er virkelig preget av å være unntak, av å være skrevet under andre litterære betingelser. Det å erklære sitt forfatterskap for slutt, og tillate seg å skrive på måter som tidligere ville ha vært utenkelige for ham, har skapt muligheter som har resultert i to romaner som hører til blant hans aller sterkeste (den slektsgranskende telemarkromanen fra 2013 og den til forfatteren å være svært inderlige 16.07.41 fra 2002), én roman som inneholder noen av samtidslitteraturens mest slagkraftige representasjoner av avstanden mellom det norske jeget og de andre (fotnoteromanen om diplomaten Armand V fra 2006) og også to av hans svakere bøker, nemlig de to oppfølgerne om Bjørn Hansen, helten fra den fabelaktige Ellevte roman, bok atten fra 1992.

Siden 1999 har Solstad skrevet med høyere risiko, og antagelig en større følelse av frihet, en frihet som er forutsetningen for det som har lyktes, så vel som det som ikke har lyktes for ham.

Annonse