Annonse
00:00 - 09. august 2019

Magi er en holdning

Alkymi og dyremagi, surrealisme og eksil. Leonora Carringtons liv var som skapt for litteratur.

Rømte til Mexico: Leonora Carrington i hjemmet sitt i Mexico City, november 2011. Foto: Daniel Aguilar / Reuters / NTB scanpix
Annonse

«Da jeg var debutant,» skriver mangekunstneren Leonora Carrington i novellen «Debutanten» fra 1939, «gikk jeg ofte i dyrehagen (…) Dyret jeg ble best kjent med var en ung hyene. Hun kjente meg også. Hun var veldig intelligent. Jeg lærte henne fransk, og til gjengjeld lærte hun meg sitt språk.»

En debutant er i denne sammenhengen en ung jente som skal lanseres på den engelske overklassens ekteskapsmarked. Carrington selv debuterte ved kong George IVs hoff da hun var 17, i 1934. I novellen får fortelleren hyenen til å ta hennes plass – dyret kles opp i jentas kjole og river fjeset av en hushjelp, men blir avslørt av den stramme eimen.

Novellen er en av de oftest siterte i tekster om Carringtons lange liv og virke som forfatter, maler og skulptør (hun ble 94 år gammel), og det er det gode grunner til.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse