00:00 - 12. juli 2019

Noe må gå i stykker

Den andre forsvinninga er et trygt rom hvor forfatteren tenker klart, men risikerer lite.

Realitet med tvist: Kjersti Annesdatter Skomsvold leker seg med forholdet mellom litteratur og virkelighet fra første avsnitt. Foto: Anniken C. Mohr / Forlaget Oktober

«Hva er det som står på spill her», pleide læreren min i teatervitenskap å spørre, der hun sto i seminarrommet på universitetet, med lyset fra projektoren i ansiktet, og foreleste over brytningsperioder i scenekunst. Spørsmålet var ofte vanskelig å svare på. Jeg skrev noen eksamener, fikk en C og en B og en A, og så ble hele faget lagt ned. Snakker om plot twist.

Parallelle univers. I Oktober forlags poetikkserie Lese, skrive er det forlagets egne forfattere som utforsker skriving og lesing. Den andre forsvinninga av Kjersti Annesdatter Skomsvold etterfølger utgivelser fra Karl Ove Knausgård, Terje Holtet Larsen og Ingrid Z. Aanestad. Der sistnevnte forfatter proklamerer at hun når hun skriver romaner « … ikkje [vil] skriva ein reportasje fra verkelegheita», leker Skomsvold seg med forholdet mellom litteratur og virkelighet fra første avsnitt: «[I] dag skal jeg for første gang være hjemme alene i huset og skrive, mens mannen min følger barna til barnehagen. Det er ikke første gang, men jeg skriver at det er det.»

Den andre forsvinninga er en assosiativ tekst med nøktern språkføring. Utgangspunktet er Skomsvold som sitter i sitt nye hjem, mens hun kjenner på forpliktelser, distraksjoner og kvaler rundt den påbegynte skriveprosessen. Fra den brune kunstnerboligen går tankesprangene til forfatterens familie, hennes livshistorie, andre kunstnere og deres verk. Tvilen og ambivalensen er stadig tilbakevendende: «Jeg leser gjennom det første avsnittet jeg har skrevet og merker at det butter imot. […] Hvordan kan jeg kalle Olve for mannen min, å si at han er det virker så trygt og selvsagt, gir inntrykk av at jeg innehar en fullstendig ro.»

Annonse