00:00 - 21. juni 2019

Middelklassemenneske, dette er ditt liv

Med tre romaner siden debuten i 2017 har Agnes Lidbeck blitt en av Sveriges mest omtalte forfattere. Med rette.

Avslørende: Middelklassens distingverende adjektiver får virkelig kjørt seg i de tre sterke relasjonsdramaene Agnes Lidbeck har skrevet. Foto: Anette Nantell / DN / NTB scanpix

Pip – pip – pip. Det er kjøkkentimeren som sier fra om at brøddeigen gjør krav på min oppmerksomhet. I tre runder skal den strekkes over seg selv før brødet formes og hevekurven settes i kjøleskapet for natten. Surdeigssmaken kommer først til sin rett da. Og næringsstoffene i det steinmalte urkornet frigjøres. Romanen jeg må legge fra meg for å gå inn på kjøkkenet er skrevet av den svenske forfatteren Agnes Lidbeck (f. 1981). Den heter Gå förlorad og er den siste i en slags trilogi som ble innledet med debuten hennes i 2017.

Anders, mannen hvis hode vi på oppslukende vis befinner oss inni, baker også brød. Surdeigsbrød. #surdeg. Men brødet er mer enn «bara en skorpa att fotografera», mener Anders, «inte bara en mjölsort at nicka sakkunnigt om», det er også noe «att lägga händerna mot og känne värme ur».

Risottorealisme. Middelklassens adjektiver får virkelig kjørt seg i de tre relasjonsdramaene Lidbeck har skrevet. Kaldhevet. Steinmalt. Kortreist. Så mange ting som alltid bare har vært noe å spise, gjøre, se på eller forflytte seg rundt i, blir – som vi vet – til noe helt annet i dette sosiale sjiktet. Det som er blitt selvsagt er, at hva den kulturelle middelklassen angår, er ingenting selvsagt lenger. Til og med pannekakene har sine distinksjoner: Grove speltpannekaker med røde linser (som jeg laget til middag i går).

Annonse