Annonse
00:00 - 03. mai 2019

Romopera

Hos Sigbjørn Skåden danner science fiction-sjangeren ramme for en forutsigbar fortelling om lengsel og kjærlighet.

Livet på planeten Sedes: Sigbjørn Skådens skildringer av det golde, monotone landskapet på en ny planet skaper et troverdig univers. Illustrasjonsfoto (fra Mars): Nasa / JPL-Caltech / MSSS
Annonse

En av de ledende forskerne på litterære dystopier, Tom Moylan, skrev i fjor en artikkel hvor han påpeker at samtidens økte interesse for sjangeren ofte underbygger den enkle motsetningen mellom en utopi og en dystopi. Istedenfor å undersøke fortellingenes mulighet til å vekke og engasjere sitt publikum, fokuserer mediene ofte på at dystopiene vinner terreng samtidig som verdens kriser eskalerer. Moylan er redd fortellingene ikke blir brukt til å starte en samtale om samfunnene vi lever i, men fort blir redusert til pessimistiske distraksjoner.

Også her til lands har vi de siste årene sett stadig flere såkalt dystopiske historier i litteraturen, blant annet med romaner som fjorårsdebutanten Tharaniga Rajahs Det er lenge til skumring og Rannveig Leite Molvens Der skyene begynner (2015). Nå utkommer enda en fortelling fra en både fryktelig og fascinerende fremtid, Sigbjørn Skådens Fugl. Skåden har utgitt både dikt, barnebøker og en bloggroman (!). Han skriver på norsk og samisk, og hans forrige roman Våke over dem som sover (2014) skildret maktstrukturer i et samisk samfunn. Nå tar han oss med til en romkoloni der en gruppe forskere har startet en ny tilværelse.

Håp og frihet. Det ene av Fugls spor foregår i 2048, og fortelles av en av forskerne som fant den nye planeten Sedes, der hun nå lever med resten av teamet og sin vesle datter Su, planetens første innfødte. I romanens andre fortellerspor er vi i år 2147, da en ny delegasjon fra jorden ankommer Sedes og møter forskernes etterkommere, som lever harde og begrensede liv på en nærmest gold planet. 

Annonse