00:00 - 24. mai 2019

Gutten uten egenskaper

Fritz Lang + Anton Tsjekhov + Storm P = Albert Åberg.

Albert og pappa: Med luft under vingene i Du er en luring, Albert Åberg. Fra Aja baja, Alfons Åberg (1973). Tegning: Gunilla Bergström / Rabén & Sjögren Bokförlag

Høsten 1970 hadde Astrid Lindgren sine siste arbeidsdager som ansvarlig for barnebøker i forlaget Rabén & Sjögren. Siden 1947 hadde hun hatt denne jobben, parallelt med at hun skrev på det tyvende århundrets sterkeste barnelitterære forfatterskap, uansett språk. I manusbunken denne siste høsten før Lindgren ble pensjonist, lå det en liten fortelling signert en ung kvinnelig journalist.

Den handlet om Mia og hennes foreldres skilsmisse, sannsynligvis hadde den ennå ingen illustrasjoner. Som liten hadde debutanten, også skilsmissebarn, gått under kallenavnet Gia. Men på manusets tittelblad sto det Gunilla Bergström. Lindgrens redaksjon antok boken.

Mias pappa flyttar kom i 1971. Året etter skrev Bergström en liten godnatt-fortelling om en gutt som ikke ville sove. Med debuten hadde hun, på forlagets forslag, selv tatt tegnepennen fatt, til tross for at dette ikke var noe hun hadde drevet med som voksen. Med den andre boken utviklet hun streken og uttrykket videre.

Annonse