Annonse
00:00 - 12. april 2019

Madonna, barnet og staten

Josefine Oleviks bok om den farløse familien vil være gjenkjennelig også for dem som har valgt å bli foreldre på konvensjonelt vis.

Glede: Josefin Olevik diskuterer aleneforelderfamilien, og beskriver den kollektive gleden rundt et barn. Foto: Tarjei E Krogh / Samfoto / NTB Scanpix
Annonse

«Noen å stå til ansvar for, noen å passe på.» Det er det den svenske journalisten og forfatteren Josefin Olevik ønsker seg. For hva venter henne ellers, som singel og barnløs midt i trettiårene? «Da fortsetter det slik som dette, til evig tid. Til jeg dør.» Det er en avgrunn som venter, en forsvinning ned i en sliten klisjé: «Singel, ung kvinne blir eldre. Gjør karriere. Lever i utkanten av andres familier. Bestiger fjell, reiser til Nepal, driver med ekstremsport. Oppdager yoga, får en ung elsker i India. Nei, for helvete.»

I stedet begir Olevik seg ut på en reise som er både kortere og uendelig mye lengre, og som mange, mange andre single kvinner i slutten av trettiårene tar. Hun setter seg på toget til Danmark og besøker fertilitetsklinikken Storken. «Når barnet endelig har kommet, slutter jeg å gruble. Alt er som det skal være. Barnet mitt er det beste som har skjedd verden og meg.»

Patriarkatets fall. Selv om de er få, har de blitt et svært synlig fenomen, disse kvinnene som har tatt kontroll over reproduksjonsmidlene og skaper seg familier uten en partner, eller med en partner av samme kjønn. Alenemødre er ingen sjeldenhet, omtrent hver femte mor i Sverige er enslig, men bare 1,5 prosent av barna er uten far. Dette tallet har vært stabilt siden 1960. 

Annonse