00:00 - 15. februar 2019

– Våre store forfattere var bestselgere. Tenk på Hamsun, tenk på Undset.

Jan Ove Ekeberg og Forfatterforbundet har allerede sikret seg tilgang til millionene i bibliotekvederlaget. Nå står pengene i Statens kunstnerstipend for tur.

En plotter: Jan Ove Ekeberg, forfatter og leder av Forfatterforbundet, i sin arbeidshule i Artillerigården i Fredrikstads gamleby.

«Jeg er en såkalt plotter, eller planlegger», sier Jan Ove Ekeberg, forfatter og leder av det unge Forfatterforbundet, fagforeningen som i løpet av den siste tiden har etablert seg som en reell utfordrer til den langt eldre organisasjonen Den norske Forfatterforening.

Forfatterforbundets nyvunne posisjon har allerede fått litteraturpolitiske konsekvenser, men før vi begir oss i kast med dem, vil vi snakke litt med Ekeberg – som blant annet har utgitt en rekke historiske spenningsromaner satt i vikingtiden og middelalderen – om litteratur og skrivning. Vi sitter på kontoret til Ekeberg i den såkalte Artillerigården i Fredrikstads gamleby, og han har altså akkurat presentert seg som en plotter:

– Jeg begynner med å lage hele historien, unntatt scener, jeg fargelegger ingenting, det er ingen dialog, og det kan være stikkordsmessig. Dokumentet blir gjerne rundt hundre sider, og jeg jobber med det i minimum fire måneder, kanskje et halvt år. Dette er basically det dokumentet jeg begynner å skrive fra.

Annonse