Annonse
00:00 - 15. februar 2019

Når dagene er talte og kulda setter inn

Når vi blir gamle nok, er alle dødsårsaker naturlige. Er det dødsangsten eller markedskreftene som likevel får oss til å stritte imot?

Merket: Fotograf Christopher Anderson dokumenterte sin fars strålebehandling mot lungekreft. Slike behandlinger innebærer i seg selv risiko, poengterer Barbara Ehrenreich. Foto: Christopher Anderson / Magnum Photos / NTB Scanpix
Annonse

Barbara Ehrenreich er 77 år og har droppet alle de medisinske undersøkelsene du blir tilbudt når du tilhører den øvre middelklassen i USA. Det skyldes ikke suicidale tendenser, forteller hun i sin siste bok Naturlige årsaker, snarere at hun har annet å ta seg til: skrive, lese, gå spaserturer, treffe venner. Hun erkjente dessuten en dag at hun egentlig var blitt gammel nok til å kunne dø. Det er ikke slik at vi alle har en utløpsdato, en bør heller ikke slutte å gi folk medisinsk hjelp ved en bestemt alder, sier hun. Men når avdøde er i syttiårene eller eldre, holder det å skrive «døde av naturlige årsaker» i nekrologen.

spiser hun det hun liker, hun trener litt fordi det føles godt, hun søker hjelp for akutte problemer, men gidder ikke lenger lete etter sånt som like gjerne kan forbli uoppdaget.

Posisjonen er kanskje ikke oppsiktsvekkende, når en tenker seg om, men det er likevel en dirrende uro i boken. Tenk deg at subjektet ble endret. Setningen «er du gammel nok til å kunne dø?» klinger ikke helt bra, men det er dit hun vil ha oss.

Annonse