00:00 - 25. januar 2019

En annen verden var mulig

Suzanne Brøgger har skrevet sine tre mest berømte romaner sammen til én. Resultatet er rotete, levende og fortsatt fylt av håp om samleiets frigjørende kraft.

Tidsånden inkarnert: «Hvordan kunne jeg i lengden elske en borgerlig, konvensjonell mann når jeg følte det som mitt kall å kartlegge konvensjonenes utarming og borgerskapets forråtnelse og død», grublet Suzanne Brøgger på 1970-tallet. Foto: Polfoto / Ritzau Scanpix

«[J]eg må poengtere at det er sant hvert ord jeg har skrevet, dessverre – selv om det ikke er noen unnskyldning.» Slik formulerte Suzanne Brøgger seg i åpningen på boken Transparens (1993), men den danske offentligheten hadde aldri vært i tvil. Siden den uhyre skandaleombruste debutboken Fri oss fra kjærligheten i 1973, hadde hun brukt sitt eget liv som materiale i en norm- og sjangerknusende skrivemåte.

Der den norske oversettelsen av hennes seneste utgivelse Koral har fått sjangerbetegnelsen «roman» på tittelbladet, ble den danske originalutgaven i 2017 oppgitt å være en «romanbiografi». Det er langt mer dekkende. Koral er en sammenskrivning av hennes tre sterkt selvbiografiske bøker Creme Fraiche (1978), Ja (1984) og nevnte Transparens.

Den ublu sannferdigheten, det utpreget danske frisinnet og hennes nærmest overjordiske skjønnhet gjorde Suzanne Brøgger til en slags inkarnasjon av tidsånden gjennom 1970-tallet. Allerede på første side i Creme Fraiche lar hun følgende bemerkning en passant falle: «Jeg opptar tre seter med Henry Millers Je ne suis pas plus con qu’un autre. I dedikasjonen kaller han meg Dagmar.» 

Annonse