Annonse
00:00 - 23. november 2018

Tiltalebenk i helvete

Den britiske juristen Philippe Sands har skrevet en uforglemmelig fortelling om nazistenes krigsforbrytelser og arbeidet for å håndtere dem i rettssalen. Boken lyser av levd liv.

Sentralt plassert: Philippe Sands er praktiserende advokat og sto i skranken i prosessen mot Augusto Pinochet og deltok i rettsoppgjørene i det tidligere Jugoslavia, Rwanda og Irak. Med Tilbake til Lemberg leverer han en formidabel bok. Foto: Katinka Hustad
Annonse

Byen Lviv ligger vest i Ukraina. Den er på størrelse med Oslo, og jurist og forfatter Philippe Sands beskriver den som vakker og forunderlig, men med en mørk og hemmelig fortid. En kan se spor av byens historie i de vakre kafeene, i det storslåtte operahuset, i falmede gateskilt og uventet arkitektur. 

På 1800-tallet het den Lemberg og lå lengst øst i dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn. Etter første verdenskrig ble den del av det selvstendige Polen under navnet Lwów. Russerne okkuperte den ved opptakten til andre verdenskrig og ga den navnet Lvov. I 1941 tok nazistene den i felttoget østover og kalte den igjen Lemberg. Sommeren 1944 rykket så Den røde hær på nytt inn, byen ble del av Ukraina og fikk navnet Lviv.

Philippe Sands er professor i juss og direktør ved senteret for internasjonal juss ved University College i London. Han er også praktiserende advokat og sto i skranken i prosessen mot Augusto Pinochet og deltok i rettsoppgjørene i det tidligere Jugoslavia, Rwanda og Irak. Med Tilbake til Lemberg leverer Sands en formidabel bok – en drivende spennende thriller, hvor politikk, juss og komplekse livsløp veves sammen. 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse