Annonse
00:00 - 30. november 2018

Mange ting er blå, men ser vi samme blått?

Annonse

Den amerikanske essayisten Maggie Nelsons bok I blått er en punktvis oppdelt refleksjon omkring fargen blå, kjærlighetssorg og knulling (for å bruke Nelsons foretrukne term). Hun møter hvert av emnene med den språklige egenart de fortjener, noe som resulterer i en forbløffende flerstemt liten bok.

Ofte står de filosofiske grubleriene adskilt fra beskrivelser av kjønnsdeler i bevegelse, men der nivåene blandes slår teksten komiske gnister, som i diskusjonen av et gresk begrep som er berømt for sin mangetydighet: «Platon omtaler ikke knulling som farmakon, men så er det også generelt slik at selv om Platon uttaler seg i det vide og det brede om kjærlighet, sier han svært lite om knulling.»

Der gjennombruddsboken Argonautene (2015) grep spørsmålet om kjønn, kjærlighet og moderskap bredt og teoretisk an, er I blått (2009) en mer konsentrert, men ikke mindre stimulerende, bok.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse