00:00 - 09. november 2018

Hjemmefronten sviktet jødene

Ikke bare gamle krigshelter, men også nåtidens forskere avkles i Marte Michelets nye bok.

Varslede deportasjoner: Det kom gjentatte varsler om kommende jødedeportasjoner fra Norge, men den organiserte motstandsbevegelsen gjorde ingenting – ikke før så mange jøder lå i dekning at problemet ikke lenger var til å overse. Foto: NTB scanpix

Marte Michelet hadde i en årrekke jobbet som debatt- og kronikkredaktør i Dagbladet og selv fremstått som en markant samfunnsdebattant, da hun for fire år siden brakdebuterte som sakprosaforfatter. På første forsøk vant hun Brageprisen med boken Den største forbrytelsen. Ofre og gjerningsmenn i det norske holocaust. Der var hun klar på at holocaust var de tyske nazistenes plan og initiativ, men skildrer hvordan nordmenn svek jødene og aktivt bidro til deportasjonen av jødene fra Norge.

Hun fikk mange gode anmeldelser. Men flere historikere reagerte – blant dem Finn Olstad, som mente at «den kjappe og personorienterte fremstillingsformen» til tider blokkerte for «balanse og historisk innsikt».

Blikk på hjemmefronten. I Den største forbrytelsen langet hun ut mot motstandsbevegelsen. Den gjorde ikke nok for å redde jødene, mente hun. Men hun fikk svar fra Mats Tangestuen og Torill Torp-Holte ved Jødisk Museum i Oslo, som savnet fokus på de mange som hjalp jødene med å komme i dekning og å flykte til Sverige. Av cirka 2100 jøder i Norge reddet mer enn halvparten seg unna. 773 ble sendt til tyske dødsleirer, de aller fleste til Auschwitz, hvorav bare 38 overlevde.

Annonse