Annonse
00:00 - 30. november 2018

En kalddusj for Norge

Den norske gassen er venneløs i Europa og fremstår stadig mer som et unødvendig mellomsteg på veien mot nullutslippssamfunnet.

Dystre utsikter? Tord Hustveit argumenterer for at norsk gass går en usikker fremtiden i møtet. Her: Troll A-plattformen. Foto: Walter Homann / Avalon / Getty Images
Annonse

Gass har vært den norske oljebransjens sterkeste kort. Den er mindre klimaskadelig enn kull og olje, og hvis vi ser for oss en rasjonell og ryddig utfasing av fossil energi, vil gassen falle sist. Først bytter vi ut kullkraft med gasskraft. Så tar vi i bruk karbonfangst, eller bytter gassen ut med fornybar energi, når disse teknologiene er modne.

Men i Europa uten gass hevder tidligere Unge Venstre-leder Tord Hustveit at denne fortellingen er for optimistisk. Hvis EU faktisk tar klimamålene sine på alvor, vil gassen vår kunne bli vanskelig å selge.

Gassens fordeler. Gassbransjen er mer oversiktlig enn oljebransjen. Olje er en global vare. Hvis du vil si noe om fremtidsutsiktene for norsk olje, må du kjenne til tilstanden for saudiarabiske reserver, amerikansk skiferolje, og mye mer.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.