Annonse
00:00 - 19. oktober 2018

Den tvilsomme godheten

Terje Tvedts Det internasjonale gjennombruddet har avfødt en hel bok som tilsvar. Jostein Gripsrud har som regel rett i det saklige, men Tvedt var mye morsommere å lese.

Integrering: Jostein Gripsruds syn på norgeshistorien gir gode forklaringer på hva som skjedde da norske politikere dro som fredsduer til den tredje verden, mens den tredje verden kom til Norge for å tjene til livets opphold. Her er vi i Gjøvik i 1964, der ordfører Brynjulf Bull serverer snitter til tibetanske flyktninger som skal få utdannelse på Gjøvik. Foto: Thorberg /NTB scanpix
Annonse

Min bokhylle på innvandrings- og multikulturalisme-området har vokst med eksplosiv hastighet de siste ti årene. Det begynte med at jeg måtte rydde plass til fortellinger som Walter Laqueurs The Last Days of Europe (2007) og skarpe drøftinger som danskene Jens Martin Eriksen og Frederik Stjernfelts Adskillelsens politik (2008). Tankene våre om fremtiden har forandret seg mye fra 1900-tallets profetiske forutsigelser.

I den norske offentligheten gir varslene utenfra stadig større gjenklang. Ikke bare det – selvkritikken er blitt skarpere. Særlig to nye bøker har levert norske versjoner av den brutale globaliseringens dilemmaer. Ikke uventet ser slagfeltet annerledes ut med norske øyne enn med amerikanske eller sentraleuropeiske. Sentralt står det norske selvbildet som reiser en rekke problemer andre nasjoner er spart for.

Bok til svar. Som mange har fått med seg, utga Terje Tvedt for ett års tid siden en omfattende bok om Det internasjonale gjennombruddet som omhandler Norges nyeste historie «fra ettpartistat til multikulturell stat». Tvedt ville gi inntrykk av å være historiker og fagmann, men boken hans var i realiteten en pamflett. Hovedpåstanden var at en selvutnevnt moralsk elite brukte utbredte skrupler omkring global urettferdighet for å mele sin egen kake og sikre sine egne posisjoner.

Annonse