00:00 - 28. september 2018

Mannen bak gjøglermasken

Den israelske kritikeryndlingen David Grossman skriver om farene ved å dømme sine medmennesker.

Foto: L. C. Buckley / Getty Images

David Grossmans roman En hest kommer inn på en bar utspiller seg nesten i sin helhet i en lurvete komikerklubb i Israel. Romanen, som vant International Man Booker Prize i 2017, beskriver et standupshow som ikke helt lever opp til publikums forventninger. Forståelig nok stryker gjestene på dør en etter en, og overlater den muligens kreftsyke og depressive, og definitivt selvopptatte, standupkomikeren til sin egen triste skjebne.

Vitnemål. Romanen åpner med komikerens «God kveld! God kveld!» til en fullsatt klubb, og slutter 160 sider senere med en «God natt, alle sammen» – foran ett eneste vitne. Dette vitnet er romanens forteller, komikerens barndomsvenn, en førtidspensjonert dommer med steinansikt og liten tålmodighet med standup. Men på forespørsel fra komikeren selv har han gått med på å overvære forestillingen.

Hensikten er visstnok å bevitne for komikeren hvordan han «ser ut» på scenen. Ikke så mye hans innøvde opptreden som hans personlighet og utstråling, men hans innerste jeg. Han skal skue mannen bak gjøglermasken.

Annonse