Annonse
00:00 - 14. september 2018

Lykke på to hjul

For Håvard Syvertsen handler ikke syklingen om trening, den er en øvelse i frihet.

Annonse

Håvard Syvertsen skriver vanligvis skjønnlitterære bøker, men han er også syklist på sin helt spesielle måte. Årets bok er lidenskap formidlet i essayform. Sjelden føler han seg lykkeligere når han sitter og trår og trår, gjerne i flere timer, men det må være over 10–11 grader og helst sol. Sesongen hans varer bare fra april til september. Ellers i året står den mintgrønne, blankpussede Bianchi racersykkelen på arbeidsrommet hans. Mens han skriver på en roman kan han finne på å snu seg og se på sykkelen. Den er en kjær venn, som vekker stille glede, men også en lengsel etter vår, sommer, varme.

Syvertsen sykler ikke for å trene. Det han søker er frihetsfølelsen, å bli opptatt i en tilstand hvor han rett og slett glemmer seg selv helt. For ham har ikke syklingen egentlig noe formål, skriver han – han sykler for å sykle – men dette er i grunnen et essay om den eksistensielle lengselen etter stunder hvor man kjenner seg hel. Og for denne forfatteren er da sykkelen et middel.

Endorfinene. Men hvorfor skriver han bare om selve sykkelturen, ikke om tilstanden etter at den er avsluttet? Fysisk aktivitet utløser produksjon av endorfiner, kroppens egne lykkepiller. Hvor herlig er det ikke å komme sliten hjem, ta seg en dusj og en matbit, og sette seg i godstolen og kjenne seg helt ubekymret, nærmest vektløs.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse