Annonse
00:00 - 14. september 2018

Bak fasader og fantasier

Pål Norheim så at Anders Behring Breivik innvarslet et nett fullt av personlig tilpassede kaninhull.

Annonse

Forfatter Pål Norheim døde i fjor høst, like før hans andre bok med statusoppdateringer fra Facebook, Oppdateringer 2, kom ut. Nå har Kolon forlag samlet flere av hans tidligere utgitte essay i Gutterommet og verden.

Tekstene kretser rundt to vanskelige spørsmål, som i et forsøk på å finne den riktige vinkelen å belyse dem fra.

Det egentlige. Det første er om det er mulig å se ting for hva de egentlig er. Et land, en person, ens egen barndom. Som turist ser man først bare den glansede fasaden turistnæringen har satt opp for en. Den mer erfarne turisten drives av «lengselen etter møkk», og ønsker å se bak fasaden for å finne det ekte og småskitne. Men også dette er en fasade. Begge gir turisten det de vil ha. Noen steder finnes det ingenting bak fasadene, og både den pene og den skitne fasaden ville ha forsvunnet for lengst hvis ingen var der for å betrakte dem.

Annonse