Annonse
00:00 - 24. august 2018

Fra konseptene

Bendik Wolds Canada Dry er en halvt satirisk og halvt sentimental roman om et beskyttet, men besværlig liv i Norges hovedstad.

Drømmer: Fortellerstemmen i Bendik Wolds roman får en åpenbaring om at hans neste kunstverk skal bygges i søvne, ved hjelp av såkalt «lucid dreaming», der man kan handle bevisst inne i en drøm. Foto: Ivar Kvaal / Gyldendal
Annonse

En gang tidlig på 2000-tallet dukket en ung og uredd wonderboy opp i det norske litterære miljøet. Bendik Wold kom til herværende avis som litteraturredaktør i 2003, han ble senere den første redaktøren i Klassekampens bokmagasin og startet Flamme forlag sammen med Nils-Øivind Haagensen i 2008, før han i 2016 gjorde comeback i Klassekampen, denne gang som kulturredaktør. I år tar han for første gang det (u?)naturlige steget inn i de skjønnlitterære forfatternes rekker, med romanen Canada Dry

Er det da en konseptuell intervensjon i den store offentligheten vi får, et verk som svarer til Wolds posisjonering i diverse åndskamper fra de siste tyve årene? Tja. Mon dét.

Kunstner i klem. Jeg-fortelleren i Canada Dry er kunstner, og ser riktignok ut til å slutte seg til preferansen for politisk konseptkunst vi kjenner fra Wolds essayer og artikler, men han fremstilles ikke uten ironi. Etter suksessen med et akkurat passe tvetydig 11. september-relatert installasjonsverk, har det liksom ikke vært kveik i hverken kunstkarrieren eller privatsfæren til vår hyperbevisste hovedperson. Heldigvis får han en visjon om sitt neste kunstverk: Det skal bygges i søvne, ved hjelp av såkalt «lucid dreaming», der man kan handle bevisst inne i en drøm. Separatutstillingen rykker stadig nærmere, samtidig som han på hjemmefronten står i adopsjonskø og deltar på mildt absurde «adopsjonsforberedende kurs» sammen med sin kone.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.