00:00 - 06. juli 2018

Ideer sprer seg mellom trærne

Skogen er på mange måter det motsatte av opplysning, skriver Bernhard Ellefsen.

Uberørt: Urskog finnes bare noen ytterst få steder i Norge. For eksempel ved Ormtjønnskampen i Oppland, som Morten Andersen har fotografert i boken Blå skog (2009). Foto: Morten Andersen

Omtrent halvveis uti amerikaneren Richard Powers’ seneste roman, The Overstory, pakker jeg telt, stormkjøkken, regntøy og en liten bunke bøker og setter meg i bilen. Jeg har lite til felles med persongalleriet i Powers’ flettverksfortelling, men det faktum at skogen blir livsforandrende for dem alle, og at romanen beskriver trær, lyder, lukter, plantebiologi og naturhistorie med en slik smittende appetitt på skogens sanselighet, gir meg en sterk følelse av at jeg må ut av kontoret.

Flertallet av menneskene i Powers’ roman blir aktivister på skogens vegne, noen av dem sågar terrorister. De klatrer til topps i århundrer gamle redwood-trær for å redde dem fra hugstmaskinene. De setter fyr på byggeprosjekter som fordriver skogen. De skriver bøker om hvordan trær kommuniserer med og hjelper hverandre. De omsetter trærnes rike økosystemer i dataspill eller kunstverk. En norsk leser vil raskt komme til å tenke på Jan Kjærstads skrivemåte under lesningen av denne amerikaneren.

På bakken rundt teltet mitt ligger det flere veltede trær. Blåbærlyng kjemper med lav, mose og løvtreskudd om plassen på skogbunnen. Det er lyst, og ganske åpent mellom stammene. Skog som dette finnes knapt lenger. «Jag har levt där en värld håller på att försvinna», skriver Kerstin Ekman i åpningen på boken Herrarna i skogen, som her i avisen ble kåret til en av Skandinavias ti beste sakprosabøker tidligere i år. Her gjør hun med skogen det Morten Strøksnes i Havboka forsøkte å gjøre med havet, men med en ganske annen dybde og tyngde. (Havboka er en god bok, Herrarna i skogen et mesterverk.) I innledningen forteller Ekman at de store tømmerbilene kjører dag og natt fra skogsområdet hun bor i. Flathugsten tar stadige jafs i landskapet.

Annonse