Annonse
12:49 - 14. juni 2018

Mytesprengende perspektiver

Viet Thanh Nguyens sterke novellesamling åpner med en hilsen til verdens flyktninger, men er lesning for alle.

Amerika: Nguyens personer er eksilvietnamesere som har bodd lenge nok i USA til å få sin identitet og selvoppfatning farget – men ikke erstattet – av den fremmede kulturen.
Annonse

Vietnamesisk-amerikanske Viet Thanh Nguyens roman The Sympathizer (2015) er en av de siste årenes mest sensasjonelle debuter i USA. Den satiriske thrilleren om en kommunistisk spion i et vietnamesisk eksilmiljø i California, sikret debutanten en haug med priser, deriblant en høythengende Pulitzer. Av en eller annen grunn er ikke den kommet ut på norsk, men blitt forbigått i køen av Nguyens andre skjønnlitterære utgivelse.

Uavhengig suksess. Novellesamlingen Flyktningene, som utkom i USA i 2017, er dedikert «til alle flyktninger, overalt» – og kanskje er det aktualitetshensyn og tematiseringen av migrasjon og eksil som har gitt denne forrang i norsk språkdrakt?

Jeg vil understreke først som sist at Nguyens talent ikke på noen måte begrenser seg til, eller er avhengig av, aktuelle samfunnsspørsmål. Suksessen hans bør dessuten ha lite med kvotering av minoritetsstemmer å gjøre. Han har en litterær tyngde og selvstendighet som får alle kulturpolitiske formål til å føles underordnet.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse