00:00 - 15. juni 2018

Lønns fornemming for sjø

Problemet i Berners datter handlar verken om stil eller dramatikk. Det handlar om tematikk.

Lønns fornemming for sjø er ei kjelde til gode skildringar av farlege, baltiske understraumar og sanselege scener, skriv Margunn Vikingstad. Foto: Nicolai Prebensen/VG/NTB scanpix

Øystein Lønns noveller har ofte dette eine, utsøkte augeblikket, ikkje alltid avgjerande, men likevel med eit blaff av noko vesentleg ved seg. Med novellesamlinga Thranes metode (1993) markerte forfattaren seg litterært for eit større publikum og tok imot både Kritikarprisen og Brageprisen. For den etterfølgjande utgivinga Hva skal vi gjøre i dag? og andre noveller (1995) fekk Lønn Nordisk råds litteraturpris. 

Ofte er novellene fråkopla tid og stad, men særleg i romanane kan nyheitsbildet og samtidsdiagnosar likevel bryte inn. Scenen i årets utgiving er lagt til eit kystmiljø på 1800-talet og forteljinga overraskar med ein slags høgstil, lett anakronistisk, ein sort Lønn i Karen Blixen-form.

Skjebneforteljing. Berners datter kunne inngått i Blixens Skjebneanekdoter, side om side med Babettes gjestebud. Der Blixen lèt perspektiv om kunst og religion vibrere i randsona av ein fortetta, forknytt samtale rundt eit måltid, knyter Lønn på si side løyndommar om kjærleik og rikdom til ein seilas frå Sørlandet over Skagerrak til København.

Annonse