Annonse
00:00 - 18. mai 2018

Høysang til jerntriangelet

LOs sjeføkonom takker av med å trykke huskelapper og spredte notater. Men de er talende nok.

2008: Pressekonferanse i Folkets Hus. Nylig avtroppet LO-sjeføkonom og nyslått forfatter Stein Reegård til høyre. Her en snau armlengdes avstand fra daværende LO-leder Roar Flåthen. Foto: Frode Hansen/VG/NTB scanpix
Annonse

Samfunnsøkonomene har mange fortrinn, beskjedenhet er så definitivt ikke et av dem. Stein Reegård (f. 1951) var i 23 år sjeføkonom i LO, og boken han har skrevet etter at han gikk av skal, ifølge forlagets presentasjon, gi «en grunnleggende forståelse av sentrale økonomiske sammenhenger og hvordan de påvirker oss alle». Det hele skal gjøres på 124 sider.

Takksigelser til teknokratiet. Nasjonalregnskapet, en systematisk oversikt over all økonomisk virksomhet i et land, forklarer den tidligere sjeføkonomen, utgjør ikke bare et sentralt beslutningsgrunnlag for oppstilling av nasjonalbudsjettet, for Norges Bank, finansmarkedet, næringslivet og for lønnsforhandlingene. Reegård slår også fast at det er grunnlaget for økonomenes viktige rolle i samfunnet. Selv om disse påstandene ikke er særlig presise, er det – etter inntak av en rommelig brukerdose godvilje og romslighet – opplagt mulig å se mye sant i dem.

Reegård hevder imidlertid også at «Nasjonalregnskapet er kanskje også menneskehetens viktigste felles informasjonssystem». Dette er en påstand hinsides alle rimelige proporsjoner, elementær saklighet og altså beskjedenhet. Utsagnet representerer en blanding av faglig fanatisme og trosbekjennelse, og utgjør en intellektuell selvmordsbombe som er egnet til å diskreditere samfunnsøkonomien. Heller ikke samfunnsøkonomene kommuniserer seg imellom utelukkende med termer som kapitalslit, bruttoinvestering i fast kapital, konsum i offentlig forvaltning og så videre. Nasjonalregnskapet, som på noen måter er et imponerende intellektuelt byggverk, er i dag en falmet storhet. Det er ikke lett å komme på andre fag eller disipliner som utsteder den slags egenerklæringer. Hvor henter Reegård denne helt grense- og reservasjonsløse faglige selvsikkerheten fra?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse