00:00 - 13. april 2018

Herfra til uvirkeligheten

Den danske poeten Theis Ørntoft har skrevet en roman som setter vår menneskelige selvforståelse i bevegelse.

På kanten av stupet: Theis Ørntoft har skrevet en omvendt dannelsesroman, som følger fortelleren fra innsikt til oppløsning. Foto: Sofie Amalie Klougart

Når hjernen er utslitt av barneglam og boklesing, er det lite jeg finner så beroligende som matprogrammer på tv. Særlig liker jeg en dansk serie om en kokk og en jeger som i hver episode skyter eller fisker et dyr, for så å tilberede det på oppfinnsomt vis over bålflammer. Episodene åpner med et satellittbilde hvorpå det zoomes inn på «lejren» hvor de to grønnkledde herrene har rigget seg til i lavvo. I selve programmet ser den ofte ut til å ligge midt i villmarken, men kartet viser at det vanligvis bare er et lite skogholt som skjuler den for kulturlandskap og boligfelt.

For Danmark er jo slik: en togreise fra København i øst til Hirtshals i nordvest viser med all tydelighet at det ikke finnes uberørt natur igjen i landet – ja, det består så å si utelukkende av bebyggelse og dyrket mark. Flertallet av de danske skogene kalles ikke skoger, men «plantager».

En feilslått vandrer. Det er med bevissthet om nettopp dette trekket ved våre omgivelser – at de så til de grader er fysisk forandret av menneskene – at den danske poeten Theis Ørntoft (f. 1984) legger ut på vandring i sin første roman. Ørntofts to diktsamlinger har ikke hatt folkelig gjennomslag à la Yahya Hassan, men litterært har de skjøvet ham uvanlig raskt opp på det danske parnasset. Det er som etablert «økokritisk» poet og skrivelærer at han går Hærvejen, en vandrerrute fra nord til sør på Jylland, og romandebutens første tredjedel består av tanker og observasjoner han gjør seg underveis.

Annonse