Annonse
00:00 - 02. mars 2018

I livshylsteret

Valg, vaner og teknologi føres sammen til en skånselløs samtidsdisseksjon i Cathrine Knudsens nye roman.

Hjelpesel: To terapiroboter av typen Paro ligger til lading på Suisyoen-gamlehjemmet i Fukushima i Japan.  Foto: Kim Kyung-hoon / NTB Scanpix
Annonse

For fem år siden innførte Stortinget et nasjonalt program for velferdsteknologi, et ledd i den omfattende «Omsorgsplan 2020». Tar man en kikk i Helsedirektoratets hittil utkomne gevinstrealiseringsrapporter – som de utrolig nok kalles! – vil man se at teknologien som tas i bruk av landets omsorgstjenester hovedsakelig er rettet mot å la «tjenestemottagerne» bo lengre i egen bolig. Digitalt tilsyn og elektronisk medisineringsstøtte er blant de vanligste tiltakene, men enkelte kommuner har også tatt i bruk såkalte sosiale roboter, som skal gi brukeren en opplevelse av trygghet og tilknytning.

Men til hvilke tjenester skal vi vende oss for virkelig å få øye for de allestedsnærvende maskinene og algoritmene, hvor skal vi finne plass til å overveie hvordan et samfunn i stadig endring påvirker oss? En av de få norske forfatterne som innreflekterer nyvinningene i sine verk, er Cathrine Knudsen. Romanene hennes føler seg frem langs trådene som spinnes mellom teknologi, menneske og samfunn. Både årets roman, Den siste hjelperen, og Knudsens to foregående utgivelser, Manuell (2014) og Av menneskehånd (2017), gransker hvordan den hastige teknologiske (og kapitalistiske) utviklingen former folk, i yrkeslivet og i den hverdagslige familiesfæren.

Tilrettelagt illusjon. Siden debutromanen Mulighetene (2005), der de to fortellerne begge arbeider i pleiesektoren, har Knudsen beskjeftiget seg med omsorgsarbeidets hverdager og vilkår. I Manuell knytter hovedpersonens demente far seg til robotselen Paro, et sosialt hjelpemiddel med bakteriedrepende pels, i dag i bruk i flere norske kommuner. Fortelleren i årets roman er ansatt ved en «dementlandsby» med det talende navnet Viljen. Det siste Viljen skal ligne, er en institusjon. Beboerne skal ganske enkelt ikke få vite at de ikke er hjemme; de trår inn i en velment, men total illusjon. I en trygg og tilrettelagt verden skal det kjente og kjære «fortsette som en slags evighetsmaskin».

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Sommerkampanje med 50% rabatt på abonnement. Trykk her for bestilling.